sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Koat pitha

Mocno bananowa, bardzo słodka i bardzo smaczna przekąska indyjska. W Assamie nazywa się je kaot pitha. Pitha to określenie wszelkiego rodzaju smażonych przysmaków z mąki ryżowej. Doskonale pasuje do mango lassi - indyjskiego napoju z jogurtu, wody i owoców.

/źródło: Ko ko ko/

Koat pitha

Składniki:

(2 - 3 porcje)

  • 2 dojrzale banany
  • 1/3 szklanki cukru indyjskiego jaggery (cukier palmowy*)
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki (40g) maki ryżowej
  • olej kokosowy lub z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

 

Banany rozgnieć widelcem (lekko i niezbyt dokładnie, aby pozostały grudki), dodaj cukier, sól i mąkę ryżową. Wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Przygotuj talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i 2 łyżki. Za pomocą 1 łyzki przekładaj masę na rozgrzany olej, smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Drugą (czystą) łyżką wyciągaj gotowe pitha z oleju i przekładaj na przygotowany talerz. Podawaj gorące lub ciepłe, chociaż na zimno też są smaczne:)

Smacznego!

 

* taki cukier można kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Z powodzeniem można go również zastąpić trzcinowym

czwartek, 07 października 2010, andzia-35

Polecane wpisy

  • Leniwe z kaszą manną

    Uwielbiam dobre leniwe. Te z dodatkiem kaszy manny i masła są wyjątkowo pyszne i delikatne... Przepis z książki "Apetyt na życie" K. Strasburgera.  Leni

  • Muffinki z toffi

    Najzwyklejsze kakaowe muffinki, niezbyt wilgotne ale cudownie pachnące za sprawą cukierków toffi. Fajna propozycja dla maluchów, idealny pomysł na podwieczorek

  • Babeczki z czereśniami

    Wspomnienie letnich dni. Mięciutkie wilgotne babeczki ze sporą ilością czereśni. Znacie smak ciasta maślankowego? Lubicie je? Jeśli tak, to te babeczki na pew

Komentarze
2010/10/07 14:06:01
bardzo mi się podoba ta koat pitha :)
-
2010/10/07 14:19:03
ciekawie brzmi, a wyglada smakowicie:)
-
2010/10/07 17:02:08
o, a czegoś takiego nigdy nie widziałam ani nie jadłam, a przepis bardzo mi się podoba :) może jeszcze dodać nieco kardamonu dla bardziej wyrazistego smaku? pozdrawiam!
-
2010/10/07 17:23:26
Brzmi naprawdę ciekawie! Chętnie bym spróbowała :)
-
2010/10/07 18:12:31
Na pewno pyszne i miękkie, bo z bananów :)
-
2010/10/07 18:51:42
To musi być bardzo dobre, ostatnio mam fazę na banany w każdej postaci.
Pozdrawiam
-
2010/10/07 19:28:56
Dziewczyny, polecam!
Gwiazdko:)hm...a wiesz, ze nie wiem? Pierwszy raz je robiłam:) Ale mozna spróbować
Mikimamo:) skórka jest najlepsza, taka chrupiąca:)
-
2010/10/07 20:21:06
Świetne! Do tego z bananami. To lubię! ;)
-
2010/10/07 20:31:10
Fajana nazwa, smak pewnie nieziemski ...
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi