sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Faworki II
Właściwie to już trzeci przepis na faworki na moim blogu. Jakis czas temu zamieszczałam przepis na faworki maślane. Zupełnie różne od smietankowych, ale równie pyszne! /źródło: "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast"/ Faworki Składniki:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Śmietany dodajemy tyle, aby otrzymać nie za twarde, ale też nie za miękkie ciasto. Dobrze wyrobić, aby ciasto było elastyczne, gładkie, a następnie wybijamć je kilka minut wałkiem na stolnicy, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Szczelnie owinąć i pozostawić w chłodnym miejscu na (min.) pół godziny, aby odpoczęło. Następnie wałkować je partiami, jak najmniej podsypując mąką, aby ciasto nie wysychało. Radełkiem lub nożem wycinać pasy długości ok.15 cm i szerokości ok. 3 - 4 cm. Każdy przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączać na papierowym ręczniku, a następnie obsypać cukrem pudrem. Smacznego:) środa, 20 października 2010, andzia-35
Komentarze
grazyna1961.only
2010/10/20 18:54:55
Ale mi smaka narobiłaś !!!
2010/10/20 19:32:34
faworki to moje największe uzależnienie, aż się zaśliniłam na widok zdjęcia :)
2010/10/20 19:39:20
Te faworki z duza iloscia zoltek wychodza bardzo chrupice i kruchutkie! Wiem bo mam przepis ktory wymaga sporej ilosci :)
2010/10/20 20:01:34
Pyszne karnawałowe wypieki :)) Do karnawału jeszcze dużo czasu,ale przepisy juz sie przydadzą:)
Pozdrowienia:) 2010/10/20 22:04:52
mmm... faworki... pychota:) schrupalabym je z najwieksza przyjemnoscia:)
2010/10/20 22:12:57
za mną od jakiegoś czasu już "chodzą" faworki..... i mnie też narobiłaś smaka...;)
2010/10/20 23:01:52
Uwielbiam :) Najlepsze robi moja mama..sama nigdy jeszcze nie próbowałam ich zrobić.
2010/10/21 16:07:07
Jak to jest, że poza sezonem różna rzeczy smakują nam bardziej? Teraz będą za mną chodziły faworki, oj nieładnie ;)
2010/10/24 20:18:57
Usagi, ja bym jeszcze zjadła :DDD
Dziękuję Wam dziewczyny za komentarze:) |
|