sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Bonda

Bonda, to nic innego jak baba ziemniaczana z boczkiem wędzonym. Potrawa niezwykle prosta, ale chyba ...najsmakowitsza ze wszystkich dań ziemniaczanych.

/źródło: Kuchnia Monsai/

Bonda

Składniki:

 

  • 3 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 600g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • masło do smażenia

 

 

Obrane ziemniaki ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Odsączamy nadmiar wody, dodajemy krochmal, jajka, przeciśniety przez praskę czosnek, boczek wędzony pokrojony w kostkę i podsmażony oraz cebulę drobno posiekane i podsmażone na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ręką

Pieczenie:

I- w prodiżu -  prodiż dokładnie smarujemy masłem i ew. obsypujemy lekko bułką, wlewamy masę i pieczemy ok. 1 - 1,5 godziny. Kroimy jak tort.

II - w piekarniku - dużą prostokatną blaszkę smarujemy masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i czekamy, aż się dobrze nagrzeje, nastepnie wlewamy do niej mase ziemniaczaną . Wierzch wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej).

Uwaga! Zamiast dodawać boczek do masy, możemy wyłożyć go na już wylana masę do blaszki.

Gotową babkę kroimy w kwadraty.

Babę mozemy podawać od razu po upieczeniu (najlepiej odczekać kilka minut, wtedy bonda łatwiej sie kroi) ze szklanką zimnego mleka, albo polana gęsta śmietaną czy sosem grzybowym albo mięsnym. Pysznie smakuje również odgrzana na drugi dzień. Podsmażamy ją wtedy na złocisto np. na maśle.

Smacznego:-)

Przepis ten jest moja trzecią propozycją w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

niedziela, 31 października 2010, andzia-35

Polecane wpisy

  • Sałatka z łososia wędzonego

    Sałatka ekspresowa. Idealna na mały głód na leniwe dni. Czasem robię ją w wersji z kukurydzą, jednak z groszkiem lubię bardziej:)  Sałatka z łososia węd

  • Sałatka z pieczarek mojej Mamy

    Jedna z najprostszych sałatek, która swego czasu gościła u nas na stole przy okazji różnych imprez rodzinnych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, kiedy smaki prz

  • Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

    Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby. Przepis pochodzi z książki "Hummus,&#

Komentarze
2010/10/31 14:35:38
bardzo apetyczna ta babka!:) musi obłednie smakować:)
-
2010/10/31 18:43:26
Ilko:) musisz koniecznie spróbować:) dziękuję za komplemencik:)
Pozdrawiam!
-
2010/10/31 19:11:31
nigdy nie jadłam ale wyglada bardzo smakowicie.
-
2010/10/31 19:27:06
też nigdy nie jadłam zawsze sobie obiecuje ze zrobie i jakoś jeszcze nie zrobiłam a Twoja apetyczna...;)
-
2010/10/31 20:19:01
O pyszna babka!:)
-
2010/10/31 20:22:51
smakowicie wyglada, ach zjadlabym kawaleczek:)
-
2010/10/31 22:19:11
już od dawna kusi mnie ta baba. zapowiada się pysznie!
-
2010/11/01 09:10:32
wspaniała.
musi smakowac rewelacyjnie.
-
2010/11/01 19:45:18
Dziękuję Wam:) i gorąco polecam!
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi