sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Domowa mielonka ze s這ika

Taka mielonka jest du穎 smaczniejsza od sklepowej i co najwa積iejsze o wiele zdrowsza. Najlepiej smakuje na kromce chleba posmarowanego mas貫m z og鏎kiem kiszonym lub pomidorem i cebul.


Domowa mielonka ze s這ika

Sk豉dniki:

  • mi瘰o wieprzowe (takie jak na kotlety mielone)
  • s鏊
  • pieprz
  • opcjonalnie:
  • majeranek
  • czosnek

Mi瘰o zmieli, doprawi sol, pieprzem i ew majerankiem i/lub przecisnietym przez prask czosnkiem. Nie nale篡 przesadza z sola, lepiej da mniej, bo po ugotowaniu mi瘰o b璠zie bardziej s這ne od surowego. Na這篡 do 3/4 wysoko軼i wyparzonych s這ik闚 (niezbyt du篡ch, np. takich po majonezie lub d瞠mie) zamkn望 dobrze wytartymi dok豉dnie nakr皻kami. Mi瘰o nale篡 dobrze ubi 造zk w s這iku. W du篡m szerokim garnku uk豉damy s這iki z mi瘰em, wlewamy zimn wod do ok. po這wy wysoko軼i s這ik闚, przykrywamy pokrywk, doprowadzamy do wrzenia(na wolnym ogniu). Nast瘼nie gotujemy na ma造m ogniu ok. 1 godzin. Studzimy w garnku. Na drugi dzie ponownie gotujemy godzin. Ostudzone s這iki z mielonk wstawiamy do lod闚ki. Na dole powinna wytworzy sia galaretka, a na g鏎ze smakowity smalczyk.

Smacznego!

鈔oda, 10 marca 2010, andzia-35

Komentarze
2010/03/10 12:41:57
豉 !!! ale mi smaka narobi豉 ! pami皻am, jak by豉m ma豉 to by hit u mojej babci! ju wieki takiej nie jad豉m !
-
2010/03/10 12:41:58
Na pewno to dobre! Zrobi, bo te gotowe w璠liny ze sklepu wszystkim w domu obrzyd造. Dzi瘯i za pomys i przepis:)
-
2010/03/10 13:42:21
O mamusiu, kocham juz ten przepis! Jutro pope軟iam mieloneczk!
-
2010/03/10 14:03:50
BArdzo lubi tak mielonk aa jeszcze dok豉dam sobie papryk ;) Pycha
-
2010/03/10 14:51:08
Bardzo fajny i prosty przepis :-)
A , czy s這iki maj by zakr璚one podczas gotowania ?
-
2010/03/10 20:06:49
zawsze lubi豉m i pewnie tak zostanie...niezmiennie kojarzy mi si z domostwem moich Dziadk闚, od kt鏎ych to zawsze wracali鄉y z kilkoma takimi s這iczkami przy okazji 鈍inobicia...a najch皻niej to wyszukiwa豉m w s這iczku tak zastyg陰 s這naw galaretk...takie co musia這 znale潭 si na mojej kanapce...:)
-
2010/03/10 20:16:24
Evenko,tak, dobrze wytartymi; juz dopisuj :))
Gosiu, z papryk nie pr鏏owa豉m, pewnie lepsze:))
Malto, smacznego:-) tylko pami皻aj, 瞠by nie przesadzi z sol, lepiej nie dosala, bo gotowa b璠zie bardziej s這na od surowej.
Ma貪osiu, prosz bardzo:))daj zna, jak wysz這.
Megi, i u nas przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie:))))
-
2010/03/10 21:04:34
Ewo, ja natomiast uwielbiam ten smalczyk, szkoda, 瞠 tak ma這 si go wytapia:))
-
2010/03/12 09:00:37
Ooo, co ja widz: jedno z moich ulubionych mi瘰ek :) Te takie robi, szybkie, pyszne i co najwa積iejsze: zdrowe :)
-
2010/03/12 09:21:06
O mamma mia! Przegapilam ten wpis!!! Jak ja lubie takie przysmaki, a wczoraj robilam mielone na obiad, gdybym tylko wiedziala o tym przepisie to juz dzisiaj w sloiczkach mialabym mieloneczke, koniecznie wyprobuje! Swietny przepis. A jeszcze jedno pytanko mam: Czy jak ja nie mam maszynki do miesa, to moge po prostu kupic gotowe mielone mieso wieprzowe?
-
2010/03/13 08:37:44
Rain1drop, i Ty r闚nie znasz ten przepis...Super, ciesze, sie, ze i Tobie smakuje:))) Pozdrawiam serdecznie!!!!
Kiniu, wiesz, co, my郵e, 瞠 mo瞠sz spr鏏owa:))u nas w rodzinie zazwyczaj kupuje sie 獞iartk 鈍iniaka (albo i wi璚ej ) i przetwarza:)) ale wydaje mi sie, ze mozna spr鏏owa z "gotowca". Daj zna, jak smakowa豉. Buziaczki serdeczne!!!
-
2010/11/04 23:06:35
Ciesz si 瞠 znalaz豉m twojego bloga. Mielonka jest pyszna. Pozdrawiam
-
2010/11/06 17:59:02
Mi這 mi bardzo:))) strasznie si ciesz, 瞠 i Tobe smakowa豉:)
Pozdrawiam cieplutko!!!
-
2010/12/03 00:22:52
Czy mi璠zy pierwszym a drugim gotowaniem s這iki mog sta w temperaturze pokojowej (kuchennej), czy trzeba je gdzie w這篡 do ch這dniejszego miejsca?
-
2010/12/04 17:59:13
Tak zostawiam je w temperaturze pokojowej:) dopiero po drugim gotowaniu (ju zimne) wstawiam do lod闚ki. Ale mo積a je r闚niez przechowywa w innym zimnym miejscu.
Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/11/04 20:16:56
Andziuu w ko鎍u zrobi豉m :) Niebo w g瑿ie! Jestem zachwycona przepisem, na pewno b璠 robi jeszcze nie raz, spr鏏uj te z mi瘰em drobiowym :) Pozdrawiam :)
-
2013/08/28 21:39:05
Gotuj 2gi raz, ale w 鈔odku nie ma galaretki i smalczyka tylko p造n si zrobi. Co zepsu貫m?
-
2013/09/08 13:32:25
Ma熥u, by mo瞠 to wina mi瘰a. Ja zawsze robi mielonk ze 鈍ie穎 zmielonego od sprawdzonego dostawcy:) Mam nadziej, 瞠 nast瘼nym razem Ci si uda. Powodzenia, Ania:)
-
2013/11/21 00:11:28
Czy to gotowanie zakr璚onego szczelnie s這ika na pewno jest bezpieczne? Nie wybuchnie pod wp造wem ci郾ienia gotuj帷ego si wewn徠rz mi瘰a?
-
2013/11/21 17:30:29
Na pewno jest bezpieczne:)
-
2013/11/22 21:47:42
No nie wiem...widzia貫m jak naukowiec w TV pokazywa, 瞠 p瘯aj par闚ki w gotowaniu;) OK. zaryzykuj. Jak prze篡j to tu jeszcze si odezw;)
pozdrawiam.
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj r闚nie swoj stron Akcja: Nie kradnij zdj耩! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi