sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Domowa mielonka ze słoika

Taka mielonka jest dużo smaczniejsza od sklepowej i co najważniejsze o wiele zdrowsza. Najlepiej smakuje na kromce chleba posmarowanego masłem z ogórkiem kiszonym lub pomidorem i cebulą.


Domowa mielonka ze słoika

Składniki:

  • mięso wieprzowe (takie jak na kotlety mielone)
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie:
  • majeranek
  • czosnek

 

Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem i ew majerankiem i/lub przecisnietym przez praskę czosnkiem. Nie należy przesadzać z sola, lepiej dać mniej, bo po ugotowaniu mięso będzie bardziej słone od surowego. Nałożyć do 3/4 wysokości wyparzonych słoików (niezbyt dużych, np. takich po majonezie lub dżemie) zamknąć dobrze wytartymi dokładnie nakrętkami. Mięso należy dobrze ubić łyzką w słoiku. W dużym szerokim garnku układamy słoiki z mięsem, wlewamy zimną wodę do ok. połowy wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia(na wolnym ogniu). Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Studzimy w garnku. Na drugi dzień ponownie gotujemy godzinę. Ostudzone słoiki z mielonką wstawiamy do lodówki. Na dole powinna wytworzyć sia galaretka, a na górze smakowity smalczyk.

 Smacznego!

środa, 10 marca 2010, andzia-35

Komentarze
2010/03/10 12:41:57
łał !!! ale mi smaka narobiłaś ! pamiętam, jak byłam mała to był hit u mojej babci! już wieki takiej nie jadłam !
-
2010/03/10 12:41:58
Na pewno to dobre! Zrobię, bo te gotowe wędliny ze sklepu wszystkim w domu obrzydły. Dzięki za pomysł i przepis:)
-
2010/03/10 13:42:21
O mamusiu, kocham juz ten przepis! Jutro popełniam mieloneczkę!
-
2010/03/10 14:03:50
BArdzo lubię taką mielonkę aa jeszcze dokładam sobie paprykę ;) Pycha
-
2010/03/10 14:51:08
Bardzo fajny i prosty przepis :-)
A , czy słoiki mają być zakręcone podczas gotowania ?
-
2010/03/10 20:06:49
zawsze lubiłam i pewnie tak zostanie...niezmiennie kojarzy mi się z domostwem moich Dziadków, od których to zawsze wracaliśmy z kilkoma takimi słoiczkami przy okazji świnobicia...a najchętniej to wyszukiwałam w słoiczku taką zastygłą słonawą galaretkę...takie coś musiało znaleźć się na mojej kanapce...:)
-
2010/03/10 20:16:24
Evenko,tak, dobrze wytartymi; juz dopisuję :))
Gosiu, z papryką nie próbowałam, pewnie lepsze:))
Malto, smacznego:-) tylko pamiętaj, żeby nie przesadzić z solą, lepiej nie dosalać, bo gotowa będzie bardziej słona od surowej.
Małgosiu, proszę bardzo:))daj znać, jak wyszło.
Megi, i u nas przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie:))))
-
2010/03/10 21:04:34
Ewo, ja natomiast uwielbiam ten smalczyk, szkoda, że tak mało się go wytapia:))
-
2010/03/12 09:00:37
Ooo, co ja widzę: jedno z moich ulubionych mięsek :) Też takie robię, szybkie, pyszne i co najważniejsze: zdrowe :)
-
2010/03/12 09:21:06
O mamma mia! Przegapilam ten wpis!!! Jak ja lubie takie przysmaki, a wczoraj robilam mielone na obiad, gdybym tylko wiedziala o tym przepisie to juz dzisiaj w sloiczkach mialabym mieloneczke, koniecznie wyprobuje! Swietny przepis. A jeszcze jedno pytanko mam: Czy jak ja nie mam maszynki do miesa, to moge po prostu kupic gotowe mielone mieso wieprzowe?
-
2010/03/13 08:37:44
Rain1drop, i Ty również znasz ten przepis...Super, ciesze, sie, ze i Tobie smakuje:))) Pozdrawiam serdecznie!!!!
Kiniu, wiesz, co, myśle, że możesz spróbować:))u nas w rodzinie zazwyczaj kupuje sie ćwiartkę świniaka (albo i więcej ) i przetwarza:)) ale wydaje mi sie, ze mozna spróbować z "gotowca". Daj znać, jak smakowała. Buziaczki serdeczne!!!
-
2010/11/04 23:06:35
Cieszę się że znalazłam twojego bloga. Mielonka jest pyszna. Pozdrawiam
-
2010/11/06 17:59:02
Miło mi bardzo:))) strasznie się cieszę, że i Tobe smakowała:)
Pozdrawiam cieplutko!!!
-
2010/12/03 00:22:52
Czy między pierwszym a drugim gotowaniem słoiki mogą stać w temperaturze pokojowej (kuchennej), czy trzeba je gdzieś włożyć do chłodniejszego miejsca?
-
2010/12/04 17:59:13
Tak zostawiam je w temperaturze pokojowej:) dopiero po drugim gotowaniu (już zimne) wstawiam do lodówki. Ale można je równiez przechowywać w innym zimnym miejscu.
Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/11/04 20:16:56
Andziuu w końcu zrobiłam :) Niebo w gębie! Jestem zachwycona przepisem, na pewno będę robić jeszcze nie raz, spróbuję też z mięsem drobiowym :) Pozdrawiam :)
-
2013/08/28 21:39:05
Gotuję 2gi raz, ale w środku nie ma galaretki i smalczyka tylko płyn się zrobił. Coś zepsułem?
-
2013/09/08 13:32:25
Maćku, być może to wina mięsa. Ja zawsze robię mielonkę ze świeżo zmielonego od sprawdzonego dostawcy:) Mam nadzieję, że następnym razem Ci się uda. Powodzenia, Ania:)
-
2013/11/21 00:11:28
Czy to gotowanie zakręconego szczelnie słoika na pewno jest bezpieczne? Nie wybuchnie pod wpływem ciśnienia gotującego się wewnątrz mięsa?
-
2013/11/21 17:30:29
Na pewno jest bezpieczne:)
-
2013/11/22 21:47:42
No nie wiem...widziałem jak naukowiec w TV pokazywał, że pękają parówki w gotowaniu;) OK. zaryzykuję. Jak przeżyję to tu jeszcze się odezwę;)
pozdrawiam.
-
2014/04/13 10:44:56
Polecam ten przepis Robie tak samo od dawna .Jest bomba smaczne i zdrowsze A i jeszcze Polecam te weki na gumce za szklaną porywką i spręzyną.Można kupić wszędzie pozdrawiam marek
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi