sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Paprykarz szczeciński

Mój ulubiony dodatek do pieczywa. Już dawno go nie jadłam, bo byle co kupować nie warto, a niestety w puszkach nic dobrego nie znajdziemy. Przepis ten znalazlam na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" i gorąco polecam do wypróbowania. Paprykarz wychodzi przepyszny.

Paprykarz szczeciński

Składniki:

 

  • 1 duża makrela wędzona
  • 100g ryżu długoziarnistego
  • 1 cebula
  • 3 -4 łyzki oleju lub oliwy z oliwek(dałam nieco więcej)
  • 100 - 200g koncentratu pomidorowego(dałam 150g)
  • sól, pieprz
  • sproszkowana papryka słodka i ostra
  • odrobina cukru

 

 

Ugotować ryż i przestudzić. Makrele obrać i pozbawić ości. Na łyżce oliwy (dałam 3 łyżki na dużą cebulę) szklimy cebulę, posypujemy szczyptą cukru, następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy. Mieszamy z ryżem i makrelą. Doprawiamy do smaku i dodajemy 2-3 łyżki oliwy. Paprykarz mozna przełożyć do słoiczków, wlać na wierzch łyzkę oliwy, zakręcić i przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

Smacznego!

środa, 17 lutego 2010, andzia-35

Komentarze
2010/02/17 15:42:55
Ja tez bardzo lubię paprykarz , dzięki za domowy przepis :)
-
2010/02/17 15:54:17
Ale pycha.:) Jakiś czas temu wiedzona pozywtywnym wspomnieniem z dzieciństwa kupiłam paprykarz szczeciński i strasznie się rozczarowałam. To nie było to co pamiętałam z dawniejszych lat:( Zresztą kiedyś chyba wszystko smakowało lepiej a przynajmniej takie mam wrażenie. Pozdrawiam:)
-
2010/02/17 16:01:19
Grażynko, bardzo gorąco polecam! Jest bardzo smaczny, nie to co ten w puchach:-)
-
2010/02/17 16:05:42
Wiosenko. masz rację!!! Kiedyś wszystko smakowało lepiej, nie tylko paprykarz, ale również wędliny, jabłka, pomarańcze... Ja tez zraziłam się do paprykarza w puszce. Ostatnio kupiłam go chyba ...z rok temu. O, tfu, obrzydlistwo -ciemna, śmierdząca mazaja z mnóstwem ości.
Także pozdrawiam serdecznie!
-
2010/02/17 20:52:15
A ja tam akurat lubię paprykarz szczeciński z puszki, ale tylko jednej firmy (ale nie pamiętam której :P), wszystkie inne faktycznie są nie do zniesienia. ;) Ale swój też czasem robię, dobrze, że mi przypomniałaś! :)
-
2010/02/17 21:01:08
Ach, jak ja zawsze lubilam paprykarz ! Dawno go nie jadłam. Poproszę troszkę na kromeczkę razowca :)
-
2010/02/17 22:28:39
No popatrz, nie pomyślałam, żeby zrobić go sama, a mój maż przepada za nim :) Super przepis :)
-
2010/02/18 15:20:45
Cynamonku, ciesz się:-) dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie!
-
2010/02/18 15:22:17
Majanko, proszę bardzo:-)
-
2010/02/18 15:24:27
Kasiu, taki domowy jest o niebo lepszy od sklepowego:)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
-
2010/02/20 06:40:21
O, ja też juz dawno go nie jadłam; muszę rozejrzeć się za rybą wędzoną i zrobić:)
-
2010/03/04 14:56:05
KOniecznie muszę spróbować ten przepis, mój synek b. lubi chlebek z paprykarzem, Ja osobiście nie przepadam.... :)))
-
2013/11/15 13:14:18
Aniu wreszcie zrobiłam ;) pyszny jest taki domowy
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi