sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Śledzie marynowane

To były najlepsze śledzie marynowane, jakie jadłam do tej pory. Bardzo gorąco polecam! Tym razem skorzystałam z przepisu Ani.

  • 1 kg płatów śledziowych (wcześniej wymoczonych w mleku)
  • ok. 30 -40 dag cebuli pokrojonej w półplasterki



Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego
  • 10 łyżeczek cukru
  • 6-8 goździków
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe


Gdy jeszcze moczą się śledzie w mleku, zagotować w dużym garnku wodę i zblanszować cebulę. Potem odstawić ja na sicie w chłodnym miejscu do ostudzenia.
W rondelku mieszamy składniki zalewy i po zagotowaniu zostawiamy jeszcze na małym ogniu na kilka minut, żeby wydobyć aromat z przypraw. Potem odstawiamy do wystygnięcia. Zalewę koniecznie trzeba spróbować - powinna mieć dosyć ostry smak octu złagodzony cukrem.
Śledzie wkładamy do dużego szklanego słoja - na przemian z cebulą i na końcu zalewamy wystygniętą zalewą. Zalewa powinna oczywiście przykrywać wszystko. Odstawiam do lodówki na 2-3 dni i gotowe.
Podajemy ze świeżym chlebem i ew. śmietaną 18%.

Smacznego:-)

poniedziałek, 11 stycznia 2010, andzia-35

Komentarze
2010/01/11 17:07:13
Bardzo lubię śledzie we wszelkiej postaci. Robię podobne-pycha :)
-
2010/01/11 18:18:45
Pyszne śledziki:) Ale szalejesz z szablonami Andziu, znowu zmiana:)
-
2010/01/11 18:39:56
Wiosenko, chyba niedługo zmienie na inny, bo ten niezbyt mi się podoba :-)
-
2010/01/11 19:00:38
Oj mniammmm.. jak to smacznie brzmi, tylko gdzie ja tutaj śledzie solone dostane?! Czasem mam dosyć tej wioski :) Grrr...
-
2010/01/11 20:17:03
właśnie jestem na etapie śledziowym i Twój przepis bardzo mi odpowiada, zaufam i zrobię :)
-
2010/01/11 21:53:44
Dobrych śledzików nigdy dość :)) Mniam:)
-
2010/01/13 18:28:15
Kinia, a ja mam czasem wielką ochotę zamienić się z Tobą :D
-
2010/01/13 18:42:22
Grażynko, Majanko, dla mnie dobry śledzik smakuje lepiej niż najpyszniejsze ciastko:-)
-
2010/01/13 18:44:22
Madziu, daj znać, jak smakowały:-)
-
2010/01/14 21:21:57
o śledzik! coś dla mojej Mamy:) ostatnio robiłam dla niej śmietanie śledzika;)
-
2010/11/21 13:47:14
A czy z zalewy należy wyciągnać przyprawy - ziele, liscie i gozdziki?
-
2010/11/22 19:27:53
Nie:) wtedy sledź będzie miał fajny aromat i oczywiście smak:)
Pozdrawiam serdecznie!!!
-
2010/11/26 19:46:51
Andziu,
zrobiłam śledzie na imieniny do pracy. Wszyscy bardzo chwalili, chłopak też powiedział, że są pyszne, a ja boska :) Dziekuję bardzo za przepis.
-
2010/11/27 22:02:38
Cała przyjemność po mojej stronie:) Bardzo sie cieszę, że smakowały, bo i ja je uwielbiam :)))) Na swoje imieniny robiłaś? Jesli tak, to wszystkiego najlepszego!!!
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłej niedzieli!
-
2011/12/19 20:30:07
a śledzie ile mają się moczyć w mleku?
-
2011/12/20 20:41:47
Około godziny, oczywiście w zależności od tego jak są słone i jak słone lubisz:)
Najlepiej po godzinie ukroić kawałek i spróbować.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi