sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kulinarny łańcuszek i mleczny chleb z czarnym sezamem (a raczej makiem)

No i przyszła kolej na mnie:))

Iv z blogu Ko ko ko zaproponowała mi przepisy na następuj±ce potrawy

risotto z dyni± i krewetkami oraz

mleczny chleb z czarnym sezamem

Wszystko było przepyszne, szczególnie chlebek mnie zauroczył. Szkoda tylko, że nie udało mi się kupić czarnego sezamu. W zamian dałam mak. Jutro pochwalę się risottem i wybiorę następn± osobę do kolejnej rundy łańcuszka, natomiast dzisiaj.....dzisiaj będzie o chlebie....

Iv to był najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Szczególnie ciepły smakuję boooosssko:)))

Mleczny chleb z czarnym sezamem

ciasto:

450 g m±ki pszennej chlebowej

450 g m±ki tortowej

1/4 szklanki cukru

40 g masła

2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdzy (7g)

1 łyżeczka soli

1 jajko (lekko roztrzepane)

625 ml mleka(u mnie kozie)

1/4 szklanki (50 g) czarnego sezamu, maku lub sezamu białego

Wierch:

1 białko

czarny sezam (biały sezam lub mak)

Casto-przygotowanie:

w rondelku zagotuj mleko do bardzo wysokiej temperatury, nie doprowadĽ jednak do wrzenia. Gor±ce mleko przelej do miski, dodaj masło i cukier, zamieszaj by masło i cukier rozpu¶ciły się.

Gdy mleko będzie letnie dodaj jajko, zamieszaj. Następnie wsyp m±kę tortow±, sól, suszone drożdze, wymieszaj (drewnian± łyzk±) do uzyskania gładkiej konsystencji i ostaw na 10 minut. Dodaj sezam (lub mak) i dokładnie wymieszaj. Powoli wsypuj m±ke chlebow±. Gdy konsystencja ciasta uniemożliwi dalsze mieszanie łyzk±, przełóż je na oprószon± m±k± stolnicę i ugniataj 10 minut stopniowo dodaj±c pozostał± m±kę chlebow±. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto dokładnie wysmaruj oliw±, przełóż do czystej miski, szczelnie przykryj (np. foli± spożywcz±) i odstaw do wyro¶nięcia na 1 godzinę (powinno podwoić swoj± objęto¶ć).

Wyrosnięte ciasto przekrój na pół i uformuj dwa bochenki, następnie rozgnieć ciasto rękoma formuj±c płaski prostok±t, po czym zwiń je i mocno doci¶nij końce by się nie rozwijało. To samo zrób z drugim bochenkiem.

Wierzch:

Białko lekko ubij(do momentu uzyskania piany). Oba bochenki wysmaruj białkiem i obtocz dokładnie w sezamie (lub maku).

Ciasto przełóż do wysmarowanych i wysypanych form keksowych. przykryj foil± in pozostaw do wyro¶nięcia na kolejn± godzinę. Gdy ciasto wyro¶nie ponacinaj bochenki ostrym nożem.Piecz chlebki w temp. 200 st. 30-35 minut. Po  upieczeniu wyci±gnij je z foremek i studĽ na kratce.

poniedziałek, 02 listopada 2009, andzia-35

Polecane wpisy

  • Bułeczki, które rosn± kiedy ¶pisz

    Do tych bułeczek "podchodziłam" dwa razy. Pierwsze wyszły mi twarde niczym kamień. Drugie takie jak trzeba... miękkie, puszyste, smaczne. Doskonale się komponuj

  • Zdrowe bułeczki

    Dwa razy podchodziłam do tych bułeczek. Za pierwszym razem dodałam za mało wody i wyszły takie, ze jakby nimi w kogo¶ rzucić, to trup na sumieniu na 100%. Jaki¶

  • Mleczne bułeczki

    Nie planowałam w tym tygodniu pieczenia bułeczek, ale kiedy zajrzałam na blog Gosi , zachciało mi sie ciepłej mlecznej bułeczki z prawdziwym masłem. Wyszły pysz

Komentarze
2009/11/03 11:17:08
Andzia, chlebek wyglada bosko ;]
-
2009/11/03 15:13:40
A co to za łakomczuch objada się miodkiem u Ciebie, hahahaha
-
2009/11/03 18:01:38
Pięknie Ci wyszedł, aż postanowiłam go zrobić ponownie niedługo. Cieszę się, że smakował. Mam nadzieję, że jak zdobędziesz czarny sezam (ja kupuje na allegro) to jeszcze go kiedy¶ zrobisz :)
-
2009/11/03 20:44:05
Zjedz mnie zauroczył mnie ten misiul, hehe:-)
Cieszę się, że spodobał Ci się mój chlebu¶, może skorzystasz z przepisu????Pyyyyyyyszny jest, gor±co polecam!
Pozdrówka serdeczne!
-
2009/11/03 20:49:14
Iv, dziękuję bardzo:))ten chleb jest cudowny, muszę koniecznie zdobyć czarny sezam:)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/11/06 14:49:03
ale piegusek ,ładnie mu z tymi czarnymi ziarenkami
-
2009/11/07 19:49:48
Margot, cieszę się, że Ci się podoba:))
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoj± stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi