sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Panierowane pieczarki w zalewie pomidorowej

Brzydkie, a pyszne:)))) Najlepsze pieczarki w zalewie jakie do tej pory jadłam. Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki:

  • 3 kg pieczarek
  • 5-6 jaj (użyłam dwa razy tyle)
  • 3 łyżki śmietany(u mnie oczywiście 6 łyżek)
  • bulka tarta
  • sól
  • pieprz ziołowy

Skład zalewy:

  • 2 l wody
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka wegety
  • 4-6 dużych cebul
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie, listek laurowy

Pieczarki obsypać lekko solą i pieprzem. Jaja rozmącić za śmietanką. Pieczarki zanurzać w jajach a następnie w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu (jak frytki).  Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie wkładać do słoików.

Cebule pokroić w talarki, włożyć do garnka, dodać resztę składników zalewy-zagotować. Osudzoną zalewą zalać pieczarki w słoikach i pasteryzować 10 minut.

 

 

sobota, 24 października 2009, andzia-35

Komentarze
2009/10/25 06:06:20
Brzmi rzeczywiście pysznie:)
-
2009/11/18 17:37:08
Bardzo się ciesze że Ci smakowały:) Musiałabym zrobić nowy zapasik , gdyż już dawno wszystko zjedliśmy ;)
-
2009/11/19 21:07:32
Kasiu, uwierzysz, że w jeden dzień potrafiłam zjeść dwa duże słoiki tych pieczarek?
Ja chyba zrobię na święta, bo też nic już nie mam :D
Pozdrawiam cieplutko!
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi