sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ślimaki po burgundzku

Afrodyzjaki

Danie dla odważnych;-)

składniki:

- 24 winniczki*
- 175g masła
- 15g pietruszki
- 8g czosnku
- 8g soli
- 15g szalotek(dałam dymkę) 
- pieprz

Świeże ślimaki należy poddać wstępnej obróbce, która polega na gotowaniu przez 5 minut w wodzie z 5% zawartością octu. W ten sposób ślimaki zostają oddzielone od muszelek. Następnie ślimaki odcedza się na durszlaku i po ochłodzeniu wyjmuje się je małym widelczykiem z muszelek. Z kolei ślimaki (już bez muszelek) gotuje się ponownie w bulionie, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia miękkości. Po tych zabiegach ślimaki poddaje się dalszej obróbce kulinarnej.

Przygotowanie:

ślimaki wyjąć z muszelek i osączyć; bardzo drobno posiekać pietruszkę, czosnek  i szalotki, a następnie dobrze wymieszać z miękkim masłem, dodać sól i pieprz do smaku, ucierać aż do uzyskania gładkiej masy; do każdej muszelki włożyć kuleczkę masła z przyprawami, a następnie ślimaczka i dopełnić masłem lekko ugniatając; wypełnione muszelki ułożyć na płaskiej brytfance, można lekko przyprószyć tartą bułką; piec około 10-15 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160°C aż się dobrze upieką; podawać z bagietką.

* użyłam slimaków w puszce, osobno mozna też kupić muszelki.

środa, 03 czerwca 2009, andzia-35

Komentarze
2009/06/03 18:06:02
Szczerze przyznam,że nie wiem czy byłabym w stanie przełknąć takiego ślimaka..
Choć wiem,że mogą niektórym smakować:d
-
2009/06/03 20:00:53
Oj, nie lubię zapachu ślimaków. Ale ciekawi mnie, gdzie się kupuje muszelki? :)
-
2009/06/03 20:23:09
No cóż, my jesteśmy odważni i ślimaki bardzo lubimy. Tylko nigdy nie próbowałam ich robić w domu. :-) Może powinnam, bo czemu nie?
-
2009/06/03 20:30:21
Jedna z moich żelaznych zasad kulinarnych mówi, że ślimaki jadam tylko we Francji. Boję się owoców morza kupnych w Polsce, zazwyczaj mrożonych. W ten sposób mój mąż zraził się do kalmarów, ośmiornic i krewetek - po rozmrożeniu nieziemsko śmierdziały. Co nie zmienia faktu, że chętnie zjadłabym dobrze zrobionego ślimaczka :)
-
2009/06/03 21:07:55
hmmm czy bym zjadła winniczka??? chyba nie, ale ciekawie wyglądają :)
-
2009/06/03 21:44:26
Ja jadłam takie ślimaki przyrządzone przez męża a zebrane w ogródku. Przepis był taki sam, tyle, ze mąż odcinał część ślimaka, zostawiając tylko nogę. Te ślimaki były polecone przez Lwa Starowicza w zbiorze przepisów sławnych osób. Zjedliśmy je bez oporów, były bardzo smaczne:))
-
2009/06/03 22:12:21
Kasiaaaa, ale te ślimaki we Francji pochodzą prosto z Polski ;)
Chciałabym i boję się... Może zacznę od gotowych ślimaków, widziałam takie po burgundzku właśnie :-)
-
2009/06/03 22:18:59
Wow! Andziu, tego jeszcze nie próbowałam. Miałaś oryginalny pomysł. Słyszałam, że ślimaki są bardzo smaczne i delikatne. Mimo wszystko na razie się pewnie nie odważę.
-
2009/06/03 22:28:51
Gratuluję odwagi ! :)
Nie wiem czy odważyłabym się zjeść ślimaki ;)) Pozdrawiam.
-
2009/06/03 23:48:54
lubie slimaki,choc nieczesto je jadam :)
-
2009/06/04 14:06:00
Ja jednak bym się na to nie odważyła ;). Nie, nie, ja wolę truskawki :)!
-
2009/06/04 14:41:43
myślałam że ślimaki z ogródka ;)

i chyba się jednak nie skuszę :P
-
2009/06/05 00:10:08
Nigdy nie jadłam ślimaków i nigdzie ich tutaj nie widziałam (to znaczy w reastaturacjach). Ale chętnie bym posmakowała, bo ja uwielbiam poznawać nowe smaki :)
-
2009/06/05 17:22:21
Pinkcake, te ładnie pachniały:-) Nie to co żabie udka:))
A muszelki można kupić, np. tutaj:
http:www.slimaki.com.pl/pl/oferta.php
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/06/05 17:29:01
Zaraz, zaraz....coś źle wpisałam
www.slimaki.com.pl/pl/oferta.php
Teraz powinno byc dobrze:))))
-
2009/06/05 17:45:43
Kinia, całkiem dobre są, tak Ci szczerze powiem:)))
-
2009/06/05 17:47:21
Ja-kiniu, gdybym je nazbierała w ogródku, z pewnością duuuuużo taniej by mi wyszło:-) Pozdrawiam!
-
2009/06/05 17:51:31
Olu, taaak truskaweczki i ja wolę bardziej od ślimaczków:P
Pozdrówka!
-
2009/06/05 17:53:47
Gosiab_3, ja jadłam je dopiero drugi raz:))) Też mi zasmakowały:))
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/06/05 17:56:16
Majanko, tak, tak, wiem, że Ty za takimi daniami nie przepadasz ;D
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/06/05 18:00:02
Olucruz, dziękuję:))) Faktycznie jest tak jak napisałaś:)) slimaki są delikatne i bardzo smaczne:)) Może kiedyś odważysz się spróbować:)))
Pozdrawiam Cię Olu serdecznie!
-
2009/06/05 18:02:52
Mafilko, tak możesz zacząć od gotowych:)) Tylko te z MarcPolu, wg mnie są za mało wyraziste(w sensie nie doprawione)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/06/05 18:08:27
Grażyno, gdyby ktoś mi pokazał jak przyrządzić je, też bym spróbowała:))A tak bałam się trochę i wolałam kupić w puszce))) Ale odważni jesteście:D
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/06/05 18:10:05
Miętówko, może kiedyś odważysz się:-)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/06/06 09:59:40
Kasiu 24, tak myślalam, że to danie dla Ciebie:)))
A co smierdzących owoców morza.....myślę, że to zależy od firmy. Kupiłam kiedyś mieszankę w Kauflandzie i strasznie śmierdziała, ale jakis czas temu kupiłam w Biedronce krewetki, które ładnie pachniały:))
Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/06/11 11:42:31
Dla odważnych danie, nie dla mnie ślimaki... ;)))

Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/01/20 08:40:00
Potrawa wygląda obiecująco. Zbieram przepisy i zbieram się na odwagę, aby je wypróbować. Jak wypróbuję to opublikuję swoje uwagi jak przyrządzać ślimaki
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi