sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pulpeciki na kolorowych liściach

Przepis na te pulpeciki znalazłam na blogu Oli. Wyszły przepyszne, wystarczyło tylko dobrać jakiś fajny makaron i super wyżerka gotowa. Szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

pulpeciki na listkach

Pulpeciki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki semoliny lub kaszy mannej lub bułki tartej (dałam oczywiście kaszę manną)
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 g przecieru pomidorowego (ja tak jak Ola dałam 1 kg)
  • szczypta cukru( dałam sporą szczyptę brązowego)
  • sól i pieprz
  • 100 ml pełnotłustego mleka( dałam kozie)

Składniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe. Ułóżyćna tacy lub półmisku, przykryć folią i wstawić do lodówki.
Cebulę, czosnek i oregano zmiksować( ja cebulę pokroiłam drobno, a czosnek przepuściłam przez praskę). Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodaj masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotować sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodaj mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos, jeżeli trzeba.

Gotujemy makaron wg przepisu podanego na opakowaniu, nakładamy na talerze, polewamy sosem z klopsikami.

Smacznego:)

środa, 18 lutego 2009, andzia-35

Polecane wpisy

  • Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

    Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby. Przepis pochodzi z książki "Hummus,&#

  • Sałata ze smażonym halloumi

    Lekka i zarazem pożywna sałatka, w sam raz na obiad w upalny dzień, sycącą, zdrową przekąskę czy lunch w pracy. Mleczny, delikatny posmak halloumi idealnie wspó

  • Żeberka po chińsku

    Przepyszne mięso. Idealnie doprawione. Aromatyczne. Lekko skarmelizowane. Takie jakie uwielbiam. Często podaję je w towarzystwie makaronu ryżowego lub sojowego

Komentarze
2009/02/18 21:34:13
czy mięso musi być mieszane? ja z pewnością dodam bułkę tartą ;)
jutro wypróbuję - dziękuję :*
-
2009/02/18 21:38:44
Ja-kiniu:))
nie ma za co:-) A wiesz, że z kaszą manną wyszły bardzo smaczne? Pierwszy raz dodałam ją do mięsa:)) A co do rodzaju mięsa, to nie wiem, ale pewnie tak...warto poeksperymentować. Pozdrawiam ciepło:)))






-
2009/02/18 22:53:29
Andziu ślicznie Ci to wyszło i ten makaron bajeczny, gdzie można taki zakupić?
-
2009/02/19 09:17:53
Pysznie się prezentują te klopsiki :). A ten kolorowy makaron... Mniam!
-
2009/02/19 21:13:47
Kiniu:))
dziękuję ślicznie:-) Makaron kupiłam w Kauflandzie:))))
-
2009/02/19 21:16:08
Olu:))
dziękuiję pięknie:-) Szczerze mówiąc, ten makaron lepiej wygląda niż smakuje:D
-
2009/02/20 12:39:21
Ja juz mamie powiedziałam,że w musi mi zrobić pulpety koniecznie!:D
-
2009/02/23 14:34:38
Ale fajnie to wygląda :) Apetycznie :) No i ten makaron, nie spotkałam się jeszcze nigdy z takim kształtem :) Pozdrawiam :)
-
2009/02/23 14:50:47
Bardzo się cieszę, że pulpeciki mają powodzenie. Zdecydowanie popieram ten trend ;) Ja je uwielbiam i jadam na poprawę nastroju.
-
2009/02/24 20:31:22
Olciaky:))
dobre pulpeciki, to jest to:D
-
2009/02/24 20:32:16
Wedelko:))
dziękuję pięknie! Pozdrawiam ciepło!
-
2009/02/24 20:33:35
Olu:)
te pulpeciki są super! Dzięki wielkie za przepis! Pozdrawiam serdecznie!
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi