sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zimowa zupa po chińsku

Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

Pomyślałam sobie, że tej zupy nie powinno zabraknąć w moich propozycjach na Festiwal Zupy Zimowej.

zimowa zupa po chińsku

Zimowa zupa po chińsku

Składniki:

  • opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
  • puszka zielonego groszku
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • śmietankowy serek topiony
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, sól

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać litrem wody i gotować kilka minut. Następnie dodać mrożone warzywa, kostki rosołowe, szczyptę soli i gotować. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, wrzucić serek topiony, groszek lekko osączony z zalewy i - od czasu do czasu mieszając- gotować na małym ogniu do czasu, aż serek całkiem się rozpuści. Przyprawić zupę do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym. Na talerzach posypać posiekaną natką.

 

wtorek, 20 stycznia 2009, andzia-35

Polecane wpisy

  • Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

    Proste, nieco orientalne danie, które kusi nie tylko prostotą wykonania, ale i różnorodnością składników. Pięknie pachnie, całkiem fajnie wygląda na talerzu, do

  • Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

    Najbardziej lubię pożywne mięsne pasztety, ale od czasu do czasu sięgam chętnie po przepisy na nieco lżejsze warzywne. Proponuję dzisiaj pasztet z cukinii z dod

  • Coleslaw z granatem i rodzynkami

    Zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek! Soczysta, aromatyczna (dzięki kolendrze), kolorowa. Idealna do wieprzowiny, zarówno pieczonej na grillu jak i dus

Komentarze
2009/01/20 18:05:59
I to jest cos, co chcialabym wyprobowac. Uwielbiam zupy jarzynowe pod kazda postacia. Wczoraj kupilam mieszanke, ale na patelnie. I zamierzam wykonac z niej farsz do nalesnikow, bo M sie domaga ;)
-
2009/01/20 21:34:09
Dr. fly mam nadzieję, że Xi posmakuje:) Ja też uwielbiam zupy jarzynowe....właściwie ja wszystkie zupy lubię:) O, takich naleśników jeszcze nie robiłam, chociaż miałam zamiar nie raz, ale na zamiarze się skończyło, hahaha Pozdrawiam ciepło:)))))
-
2009/01/20 21:42:28
Andziu szalejesz :) Ale brzmi pysznie. Lubię mocno warzywne zupy. Pozdrawiam :)
-
2009/01/20 21:48:35
A ja zrobie. Jutro albo pojutrze. I pokaze oczywiscie :D A teraz powiedz mi kochana jeszcze, ile tego serka topionego ma byc? Bo ja w zyciu zup z serkami nie robilam..
-
2009/01/20 21:50:13
Kasiuuuu,
ledwo zdążyłam:-) Ostatnio nachodzi mnie ochota, aby spróbować jakiejś pikantnej chińskiej:)) Pozdrawiam serdecznie))
-
2009/01/20 21:58:08
Dr. fly,
ostanio dałam 100 gramowy z Lidla, te chyba najlepiej sie rozpuszczają:)) to czekam z niecierpliwością na relację. Pozdrawiam ciepło:))
-
2009/01/21 09:49:19
Bardzo smacznie wygląda:)
-
2009/01/21 09:51:58
Dziękuję Atinko. Pozdrawiam serdecznie:)))
-
2009/01/21 10:32:02
Ok, Lidla nie mam nigdzie blisko, wiec musze uzyc innego. Moze w przyszlym tygodniu sprobujemy, bo teraz to juz mam zaplanowane obiady co mi sie naprawde bardzo rzadko zdarza :D
-
2009/01/21 13:47:36
ciekawa to z pewnością.
:)
Pozdróka ciepłe.
-
2009/01/21 15:10:45
przyznałam Tobie i Twojemu blogowi specjalne wyróżnienie - zapraszam: kolorycodziennosci.blox.pl/2009/01/na-rozowo-wyjatkowo-D.html
-
2009/01/21 20:58:22
Dr. fly,
spoko, tylko pochwal się jak Ci smakowało. Pozdrawiam ciepło:)))
Olciaky,
i całkiem smaczna. Pozdrówka:)))
Ja- kiniu,
jestem mile zaskoczona, już zaglądam na Twój blog:)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi